Sauna en thermen. Wellness met ontspanning, reinigen, masseren, beauty, zonnebank en samen wat eten.

Wellness Online

Sauna en thermen door de eeuwen heen

Van oudsher hadden de thermen al een belangrijke maatschappelijke en gezondheidsfunctie. In feite net zoals tegenwoordig.

Ze waren en zijn er voor religieuze gelegenheden, voor het verzachten en voorkomen van ziektes, voor de reiniging van het lichaam en voor ontspanning. Nu zouden we zeggen voor preventieve wellness.

Denk daarbij aan Romeinse thermen, Hammam, Amerikaanse indianen zweettent, Temazcal in Mexico, Japanse warme baden Sentoo en aan de Russische Bania.

De ons bekende gelegenheid is van Finse afkomst.


Sauna arrangementen en wellness breaks

Wellness deal > 2 dagen heerlijk ontspannen in een populaire sauna. Plus een overnachting in nabij gelegen hotel. Superdeal vanaf € 25,00


SpaSpaOnline, bekend van Wellness Magazine, toont de beste aanbiedingen en hoogste kortingen voor sauna’s in Nederland. Tevens kun je zoeken naar vrouwendagen en badkledingdagen.
> Kies hier voor SpaOnline. Ook leuk als cadeau!


Sauna en gezondheid

Het werkt als volgt. Het lichaam wordt gedurende een bepaalde tijd aan een hoge temperatuur bloot gesteld. Het lichaam gaat transpireren. De huid wordt gereinigd en de spieren ontspannen zich. Na afloop neemt men veelal een koudwater bad, om de huid te laten schrikken. Een bijzondere en heerlijke ervaring!

Als je wat vaker gaat merk je dat je weerstand toeneemt, minder snel ziek wordt. Je kunt daar goed ontspannen, je energie neemt toe en je voelt je weer fit. Een plek waar wellness goed tot haar recht komt.

> Lees ook Wellness, gezond en fit
En hier over Preventieve Wellness

De thermen biedt een rustgevende en geschikte omgeving voor meditatie en inspiratie. Een goede omgeving om stress te leren beheersen.
> Lees ook over Stress en burn out

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat voor een gezond persoon een saunagang geen gevaar oplevert. Zolang het een fijn gevoel geeft kun je het blijven doen.

Het is anders met koorts, verwondingen en besmettelijke ziektes. Zo ook na gebruik van alcohol. Dan kun je de sauna maar beter mijden en een kater wordt er niet minder van!


Een dagje uit

Een dagje uit is erg populair. Overal in het land zijn grote en kleine complexen te vinden.

Je vindt daar ook massages, gezichtsbehandelingen, modderpakking en beautybehandelingen. Nog wat bijbruinen doe je in de snelbruiner.

Het wellness pakket is vaak uit te breiden met een vitaliteitprogramma om energie op te doen.

Wil je weten waar de oorden te vinden zijn, dan kun je gebruik maken van Jouw SaunaGids. Een site waarin alle sauna’s per provincie staan vermeld. Met reviews van enthousiaste saunagangers. > Klik hier voor Jouw SaunaGids

De meest bezochte sauna’s in Nederland

Voor het noorden van het land is dat Sauna Peize in Drenthe. Een sauna met veel voorzieningen en goede sfeer. Hier betekent een dagje sauna plezier.

In de provincie Gelderland zijn wel drie sauna’s die landelijke bekendheid hebben. Dat zijn de Veluwse Bron in Emst, de bekende Zwaluwhoeve in Hierden en Sauna Bussloo in Voorst.

In Amsterdam vind je een populaire en trendy sauna, Spa Zuiver. Ook vanwege de ligging ideaal. Naar de sauna en daarna wat winkelen in Amsterdam!

Voor de provincie Zuid-Holland is dat zeker Thermen Holiday in Schiedam.

Maar de meest bezochte sauna is toch wel Thermae 2000 in Valkenburg, Limburg.

Een paar gezellige en kleinere sauna’s

Naast de grote saunacomplexen heb je, gelukkig maar, ook de kleinschalige sauna. En veel geven juist daar de voorkeur aan.

In het noorden is dat Sauna Gorredijk. In Gelderland is dat Sauna de Veluwe in Lunteren en onze favoriet is Sauna Putten.

Bijzonder is de boerderij sauna Betuwsch Badhuys in Lienden.

> Alle sauna’s in Nederland vind je in Jouw SaunaGids. Met reviews van saunaliefhebbers.

De beste sauna’s

Jouw SaunaGids stelt al enkele jaren de Sauna Top 10 samen. Dit doen zij op grond van meetbare waardering en belangstelling voor de sauna’s. Voor 2017 zijn dat voor de plaatsen 1, 2 en 3, Veluwse Bron in Emst bij Epe, Zwaluwhoeve in Hierden bij Harderwijk en Thermen Bussloo in Voorst
Voor de overige sauna’s, zie de top lijst hieronder.

> Sauna Top 10 van 2017 met de beste sauna’s van Nederland


 


Vriendinnendag met als thema wellness

Het organiseren van een vriendinnendag of vriendinnenweekend is een flinke klus. Data, wensen, wie wil dit of dat niet. Als je het al eens gedaan hebt begrijp je het probleem.

Een goede oplossing is te kiezen voor een thema en dan voor wellness. Een wellness of beauty dag betekent altijd succes!!

Lees meer Vriendinnendag of vriendinnenweekend met wellness


Damesdagen en badkledingdagen in sauna en thermen

De vraag naar damesdagen neemt toe. Het zijn de wat grotere wellnesscentra, die deze dagen aanbieden. Thermen Holiday in Schiedam en Sauna Oosterhout zijn voorgangers met badkledingdagen. Vooral moslima’s maken graag gebruik van deze mogelijkheid.

Een compleet overzicht van alle sauna’s in Nederland met een damesdag of badkledingdag vind je hieronder:

Alle sauna’s en thermen met een damesdag
Alle sauna’s en thermen met een badkledingdag


Wellness weekend

Wil je een weekend eens lekker verwend worden dan zijn daar de wellness arrangementen aan te bevelen.


Wat kun je in een wellness oord verwachten

Het aanbod van wellness kun je in 6 groepen onderbrengen.

Uitrusten en beleven

– Sauna
– Zonnebank
– Zwembad
– Stoombad
– Whirlpool
– Hammam
– Massage
– Ligweide

Schoonheidsbehandelingen

– Gezichtsbehandelingen
– Pedicure en manicure
– Pakkingen

Actief

– Fitness, kracht en cardio
– Aquafit
– Body en fit

Zingeving

– Yoga
– Meditatie

Preventieve wellness

– Stress en burn out beheersen, lees ook over Stress en Burn out
– Slank worden en gewichtsbeheersing, lees ook over Succesvol Afvallen
– Hoofdpijn en rugpijn bestrijding
– Vermoeidheid, oorzaken en verband met emoties en slaap
– Leefstijlverandering
– Lees ook het bericht over Preventieve Wellness

De sauna’s die zich gaat toeleggen op de preventieve wellness zijn Omega Spa en Wellness (v.h. Sauna Soesterberg). Dat doet zij door een programma voor afvallen aan te bieden en Thermae 2000 door het anbieden van programma’s voor leefstijlverandering.

Kuren

– Thermale baden
– Zoutwaterbaden
– Modderbaden

De traditionele sauna’s of wellness oorden waar je ook een kuur kunt volgen zijn de kuuroorden. Nederland kent vijf kuuroorden. Fontana Bad Nieuweschans, Sanadome in Nijmegen, Fonteyn Thermen in Bergen op Zoom, Thermaalbad Arcen en Thermae 2000 in Valkenburg aan de Geul.

> Kuuroorden in Nederland, klik hier

Wellness Online