Ziekteverzuim en stress. Werk en prive, onzekerheid, agressie.

Wellness Online


Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zou één derde van het ziekteverzuim worden veroorzaakt door werk gerelateerde psychische klachten.


Stress als werkziekte

Ziekteverzuim door stress De psychosociale arbeidsbelasting is de meest voorkomende werkziekte in ons land, volgens SZW. En er is sprake van een sterke toename van het ziekteverzuim ten gevolge van stress in het eerste deel van 2014. De kosten zijn geraamd op 800 miljoen euro, zonder de kosten van behandeling.

De klachten worden veroorzaakt door:
– onjuiste balans tussen werk en privé
– werkdruk
– onzekerheden over het werk
– agressie op het werk


Stress is vaak gezond
Stress is het gevoel dat je van buitenaf onder druk wordt gezet. Stress, die druk of spanning, moet na een tijdje ook weer kunnen verdwijnen om over te gaan in een periode van ontspanning.

> Stress en burn out, hoe te herkennen en te beheersen


Wat doet SZW tegen ziekteverzuim ten gevolge van stress

Stress op het werk blijkt nog steeds onvoldoende aandacht te hebben bij de werkgevers. SZW wil daar verandering in brengen. Zij heeft een 4 jaren plan om stress op het werk en dus ziekteverzuim te verminderen. Alleen al in 2014 wordt een budget van rond 1 miljoen euro ter beschikking gesteld om dit te bereiken.

Het 4 jaren plan ziet er als volgt uit:

1e en 2e jaar ter bestrijding van stress

In deze periode gaat het vooral om het verminderen van werkdruk. Tegengaan van agressie en intimidatie.

3e en 4e jaar ter bestrijding van stress

De laatste periode richt de aandacht zich op het bestrijden van discriminatie. En op het tegengaan van pesten. De risicogroepen zijn de flexwerkers en mantelzorgers, aldus SZW. Bedreigde bedrijfstakken zijn onderwijs en zorg, ICT en financiën.

Wat wil SZW bereiken

SZW wil bereiken dat de bedrijven een cultuur krijgen waarin medewerkers, zonder zich bedreigd te voelen, op tijd te kunnen melden dat de werkdruk te hoog is en dat een te veel aan stress dreigt.

SZW wil hierover ook afspraken maken in de cao’s.

Wie doen nog meer mee

Er loopt al een Europese campagne tot 2015 “Gezond werk is werk zonder stress”. De bestrijding van stress op de werkvloer sluit daar goed op aan.


Referentie:
> Nieuwsbericht 21-12-2013 van SZW
> Kamerbrief hoofdlijnen aanpak psychosociale arbeidsbelasting


Wellness Online

Een gedachte over “Ziekteverzuim en stress. Werk en prive, onzekerheid, agressie.

  1. Sarah

    wat ik lastig vind is dat er ook al een uibtrgeeid MTO is waarin deze onderdelen aan bod komen. Is het dan niet veel handiger om dit wat meer in elkaar te passen zodat je een goed MTo uitvoert met wat meer diepgang en meer resultaat. 2 onderzoeken naast elkaar is m.i. niet gewenst en kostbaar.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *