Yoga om de dag te beginnen – Zonnegroet en meditatie

Wellness Online

Yoga speelt voor velen een belangrijke rol in hun dagelijks leven.
> Met de Zonnegroet begin je de dag fit.


Wat betekent Yoga voor jou

Yoga betekent eenheid. Volgens het hindoeïsme, heeft ieder mens een deel van de schepper van het heelal in zich. Voor de yogi’s is het doel van het leven om zich van het lijden te verlossen en één te worden met de schepper.

Dit kan op verschillende manieren worden bereikt. De eerste manier is met behulp van Jnana Yoga, door Hindoe geschriften te bestuderen, de zogenaamde Vedas. Hiermee trachten zij met het intellect de banden met de materiële wereld te verbreken.

De tweede manier is met Raja Yoga. Met dit stelsel wil de yogi zijn gedachten onder controle  krijgen om in hogere staten van bewustzijn te komen.

> Wist je dat er Yoga Reizen zijn? Vakantie vanaf € 179, KLIK HIER


Wellness deal > 2 dagen heerlijk ontspannen in een populaire sauna. Plus een overnachting in nabij gelegen hotel. Superdeal vanaf € 25,00


SpaSpaOnline, bekend van Wellness Magazine, toont de beste aanbiedingen en hoogste kortingen voor sauna’s in Nederland. Tevens kun je zoeken naar vrouwendagen en badkledingdagen.
> Kies hier voor SpaOnline. Ook leuk als cadeau!


Hatha Yoga

Hatha Yoga is een onderdeel van Raja Yoga. In feite de bewegingsleer van yoga. Hatha Yoga dient als voorbereiding op het spirituele deel van Raja Yoga.

Hatha Yoga omvat:

– Fysieke oefeningen (asanas)
– Ademhaling (pranayama)
– Zuivering van organen (kriyas)
– Ontspanning
– Voeding

Hatha Yoga kan worden gebruikt, buiten het kader van het hindoeïsme, als een systeem om het lichaam in topconditie te brengen. En is vooral geschikt voor mensen die geestelijk werk doen.


Belang van yoga

Yoga voorkomt en geneest talloze aandoeningen, versterkt het lichaam en zorgt voor een gevoel van welzijn. Yoga scherpt het intellect en helpt bij concentratie.

Al deze zaken zijn van groot belang bij het beheersen van stress.
> Lees hierover verder op de page Stress en burn out herkennen en beheersen

> Yoga alleen al is wellness om de filosofie van Deepak Chopra te volgenYoga om de dag te beginnen

Hierna vind je yoga oefeningen, die je als een ochtendgymnastiek kunt doen. Daarnaast meditatie en ontspanningsoefeningen voor in de auto of trein op weg naar je werk. Of om nog even snel thuis te doen.

Het zijn oefeningen die al duizenden jaren oud zijn en hun positieve uitwerking meer dan bewezen hebben.

Zonnegroet als ochtendgymnastiek

Het uitvoeren van de zonnegroet of zon aanhef is een volledige workout voor lichaam en geest. De zonnegroet bestaat uit 12 in elkaar overlopende poses. Deze oefeningen verlengen en versterken de belangrijkste spieren. En stimuleren organen en zenuwstelsel. De workout doe je direct na het opstaan. Je begint met 3 series en na verloop van tijd wordt dat 5 series. De zonnegroet dien je te beëindigen met ontspanning in de lighouding. Kan ook prima op bed! Wees bewust van de energie die je hebt opgedaan.

De zonnegroet is een perfecte manier om de dag fit en vitaal te beginnen.

> Hier vind je een dia serie van de zonnegroet. Alle poses worden duidelijk getoond. Je kunt er zo mee aan de slag.

En de video hieronder geeft de zonnegroet nog eens duidelijk weer.

Lukt het niet om ’s ochtends de zonnegroet te doen ruil deze dan in voor een wandeling in stevig tempo van de trein naar het werk of zoals het bij jou is. Wandelen heeft een zeer positieve uitwerking op je lichaam.

Meditatie

Richt je op wat NU gebeurt en doe dat voor maar één element of zaak. Dit kost de minste energie. Omdat je in de trein bent of in de auto zit kun je de ervaring helder beleven en word je bewuster van waar het over gaat.

Bedenk de mooie momenten uit je leven of een mooie hobby van je.

Met meditatie kun je bewuster en opmerkzamer worden, waardoor je meer in het NU doorbrengt, wat de kwaliteit van het leven verbetert.

De kern van meditatie is er te ZIJN.

Ontspanning en ademhaling

Ademhaling is voor yoga een geestelijk en een lichamelijk proces. Ademhaling vormt een verbinding tussen lichaam en geest.

In het bijzonder wordt de (onder-) buikademhaling geleerd. Deze ademhaling is intenser dan de borstademhaling en zorgt voor meer zuurstof in de longen.

De ontspanningsoefening gaat als volgt:
Adem met de buik flink in en houd de adem even vast. (Door de handen op de buik te leggen voel je of je inderdaad de buikademhaling doet; immers de handen bewegen met de buik mee).

Sluit de lippen een beetje en adem vervolgens door de kier van de lippen uit. Er mag best wat geluid zijn bij het uitademen. Je voelt al direct de heilzame en ontspannende werking van deze oefening.

Na afloop schud je handen wat uit. Je laat als het ware iets van je afvallen. Herhaal dit een paar keer.

Je zult merken hoe rustgevend en gelukmakend deze oefening is.

Hieronder nog een toelichting op video:


Yoga reizen

Yoga reizen zijn eigenlijk de voorlopers van de wellness reizen. Heerlijk weekenden en lange(re) vakanties voor ontspanning en meditatie.

Yoga reizen voor gevorderden en voor beginners die kennis willen maken met yoga en pilates.

Er is al een yoga reis dichtbij. Een heerlijk weekend yoga met ontspannen in Badhotel Domburg in Zeeland. Ook kun je er gebruik maken van het sauna landschap en zwembad.

> Hier hebben wij alle Yoga en Pilates Reizen verzameld vanaf € 179, KLIK HIER

Wellness Online

3 gedachten over “Yoga om de dag te beginnen – Zonnegroet en meditatie

 1. Pingback: Dagelijkse Yoga Oefeningen Voor Elke Dag Ontdek Ze Allemaal

 2. Pingback: Yoga Oefeningen Voor In De Ochtend: Begin Je Dag Goed

 3. Yoga Zonnegroet

  De Zonnegroet ofwel Surya Namaskar
  Surya Namaskar, de Zonnegroet, is een serie van 12 houdingen, die in een ononderbroken en soepele beweging worden uitgevoerd. Iedere beweging van de yoga zonnegroet valt samen met een bepaalde ademhaling. Zonnegroet yoga versterkt je en zorgt voor een soepel lichaam.
  Een rondje van de zonnegroet bestaat uit twee volledige series, een voor de rechterkant en een voor de linker. Een rondje per dag is voldoende, zolang je het maar elke dag doet, alhoewel hier geldt: hoe meer, hoe sterker de werking. Als je eens geen tijd hebt om yoga te doen, probeer dan in ieder geval een paar rondjes yoga zonnegroet te doen. Je voelt het verschil, zeker weten!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *